Gyöngyfűzés

FELTÖLTÉS ALATT


Itt találhatjátok a fűzéshez szükséges mintákat, hozzávalók leírását, elkészítés menetetét, és sok hasznos tudnivalót az anyagokról és eszközökről.


HASZNOS TUDNIVALÓK:
 Gyöngy:
          Készülhet üvegből és műanyagból is, de ha még egyedibb ékszereket, ajándékokat szeretnénk, akkor a gyöngyöket mi magunk is elkészíthetjük papírból, gyurmából ( hőre keményedő), szárított növényekből, stb.
Az ékszerek szerintem akkor a legszebbek, ha kb. 2mm-es kásagyöngyöt használunk. A kabalákhoz és állatfigurákhoz a 2,5-3 mm nagyságú gyöngyök ajánlottak.
 A szalmagyöngy (2-10 mm hosszú) szintén alkalmas ékszerek és díszek készítéséhez.

Fűzőszálak:
          Damil - ékszerekhez, különböző figurákhoz. Gyöngyfűzéshez alkalmas a vékony (kb. 0,25 vagy 0,30 jelzésű) horgászdamil, de létezik direkt gyöngyfűzéshez készített damil is.

          Gumicérna - karkötőkhöz, nyakláncokhoz, hajpánthoz.

          Drót - állatok, kabalák dísztárgyak készítéséhez. A virágokhoz a 0,28-as, az állatfigurákhoz a 0,35-ös ajánlott. Mielőtt munkához látunk, jó, ha kipróbáljuk hány szál fér át a gyöngyön, amiből fűzünk.

Dolgok, amik segítenek alkotás közben:
          - a munkaasztal legyen kellően megvilágított, és lehetőleg valamilyen testillel megvilágított
         
          - dobozok tárolásra és fűzéshez ( a gyöngyöket én TicTac-os dobozokban tartóm, mert ezek zárhatóak, így nem burul ki, és könnyen áttekinthető, hogy mibe me van)

          - olló (a drót hamar elveszi az ollók élét, úgy hogy erre a célra külön tartsunk ollót)
         

MINTÁK:

Virágok egyszerűtől a nehezebbig:

LILOM

          Hozzávalók: 7 vagy 8 db kb. 25cm-es, 3- 5 db 10 cm-es drót, és kb 3g (kb 180 db) fehér, sárga vagy narancssárga kásagyöngy a szirmoknak, 20 szem zöld a leveleknek, néhány barna vagy arany szem a porzóknak.

           A liliom fűzése: A fűzést a szirommal kezdjük. A drót közepére fűzünk 3 szem gyöngyöt, majd kört alakítva még egyszer átfűzzük 2 szemen. A továbbiakban a rajz alapján fűzzük a sorokat úgy, hogy a sor összes szemét felfűzzük az egyik drót szálra, a másikkal pedig szembefűzünk ugyanazokon a szemeken. A szirom utolsó sora után a két szál drótot összetekerjük. 6 szirmot készítünk így. 
           
A levél fűzési technikája hasonló. A szemek itt egyesével helyezkednek el egymás alatt.

A porzók készítése: kb 10 cm-es drótra fűzünk 1 szem gyöngyöt, majd visszahajtás után összetekerjük szorosan.

A virág összeállítása: A porzókat és a szirmokat egy csokorba fogjuk. Belül a porzók, kívül a szirmok. Egyszerre az összes drótot összetekerjük kb 2cm hosszan. Itt hozzáfogjuk a levelet, és továbbtekerjük. A liliom szárát a kívánt hosszúságnál levágjuk. Végül a szirmokat kifelé hajlítjuk, hogy tölcsért formázzanak.TULIPÁN

           Hozzávalók: szirmoknak kb. 1/2 dkg ( kb 162 szem) 2 mm-es piros, vagy sárga, levélnak kicsit kevesebb zöld kásagyöngy. 7-8 db 28 cm-es 0,28-as drót.

           Fűzés menete: Lényegében ugyanaz mint a lilomnál.
A fűzést a szirommal kezdjük. A drót közepére fűzünk 3 szem gyöngyöt, majd kört alakítva még egyszer átfűzzük 2 szemen. A továbbiakban a rajz alapján fűzzük a sorokat úgy, hogy a sor összes szemét felfűzzük az egyik drót szálra, a másikkal pedig szembefűzünk ugyanazokon a szemeken. A szirom utolsó sora után a két szál drótot összetekerjük. 5 szirmot készítünk így. 

A levelet a rajzról olvasva zöld gyöngyből fűzzük meg. Technikája olyan mint a szirmoknál.

Ha valaki porzókat is szeretne, akkor kb 10 cm-es drótra fűzünk 1 szem gyöngyöt, majd visszahajtás után összetekerjük.

       A virág összeállítása: A porzókat és szirmokat csokorba fogjuk, és egyszerre az összes drótot összetekerjük kb 2 cm hosszan. Itt hozzáfogjuk a levelet, és továbbtekerjük. A tulipán szárát a kívánt hosszúságnál levágjuk. Végül a szirmokból és porzókból kialakítjuk a bimbót vagy a kinyílt virágot.


ÁRVÁCSKA


MARGARÉTA


NŐSZIROM


HÓVIRÁG


SZEGFŰ


CIKLÁMEN


IBOLYA